Миналата седмица биопроизводители и земеделското министерство влязоха в задочен спор чрез медиите относно крайния срок за кандидатстване без санкции за Кампания 2020 за директни плащания. Българска асоциация „Биопроизводители“ поиска нейното удължаване заради късното отваряне на мярка 11 за биологично земеделие и проблеми с електронната система за подаване на заявления. 

Биопроизводители към Десислава Танева: Удължете срока за Кампания 2020

От ведомството обаче отново бяха категорични, че на този етап не се налага промяна в сроковете на Кампания 2020, и увериха, че вече могат да се приключват всички схеми, включително и въпросната мярка 11. Този коментар на министерството обаче отприщи нова вълна на недоволство.

Читатели на Агри.БГ не спестиха своите коментари и остри критики към работата на институциите под новината за отговора на министерството от 8 май. 

„Днес СЕУ не работи, не може да се пускат проверки и да се прехвърлят заявления в ИСАК. Всичко е хаос, няма правни основания. Системата забива. Няма как да се приключи кампанията до 15-ти. Това е унижение за земеделските производители“, коментира „Фермер“.

Роза Наскова също се сбслъква с трудности. 

„Всяка година все по-зле работи системата ИСАК – никога няма правно основание и бутони до 30 април! Идете в една поземлена комисия и вижте колко “перфектно” работи системата! Да не казвам и за онлайн чертането - примитивен сайт на ИСАК – няма филтри, няма животни, няма мярка 11, няма правно!“.

Тъй като се очакваше одобрение на Шестата нотификация на ПРСР от ЕК, новият прием по мярка 11 отвори доста по-късно – на 27 април, при положение че Кампанията стартира на 1 март. По думите на много биопроизводители обаче до 9 май все още не могат да приключат подаването на заявления. Същото забавяне важи и за Мярка 10.

„И какво се очаква – сега за 5 дни да се оправят толкова много хора. Службите записват часове за 20-ти. Т.е всички ще сме с наказание заради некадърността на чиновниците. Мярка 11 закъсняла. Ами 10 – за нея какво е оправданието?“, пита „Безумие“.

Фермери се оплакват, че СЕУ редовно дава фатална грешка на всички заявления и до болка им е познат надписа Internal Server Error. Дори производители, които се хвалят с доста над средната компютърна грамотност, виждат трудности с електронната система.

„Изгледах всички видеа – и техните, и любителските, с хиляда зора го добутах донейде и накрая точно аха да приключим и смотаната система ми избълва сума ти и грешки. Ядосах се, отидох в общинската служба и си пуснах заявлението много по-бързо и лесно, а там системата не даде никакви грешки“, споделя своите преживявания „Аграр програмист“.

„Един друг“ пък изобщо не си е правил илюзии да подава заявления в СЕУ, нищо че самият той е ИТ. 

„Записах си час в ОСЗ в София не за друго, ами защото има един куп особености, които нямат значение как се прави. Отново ми даде 0.14 ha проблемни както и миналата година, но след като ги обсъдихме със служителката, го приключихме така. Не е въпросът някой само да щрака с мишката, ами да има опит и знания какво става в частните случаи, които са повече от общите. СЕУ-то е само за справки и нищо друго“, категоричен е нашият читател.

На фона на фермерското недоволство Министерството изнесе данни, че към 7 май са подадени 100% от заявленията спрямо 7 май 2019 г. Приключените заявления спрямо същия период в Кампания 2019 са 98%.

Един от тези успели да кандидатстват за Кампания 2020 производители е „Zp”, който единствен коментира под статия на Агри.БГ с добра новина.

„Колеги, днес бях в ОСЗ с мярка 11 съм и приключих заявлението! До вчера 7.05.2020 г. ми излизаше грешка, че административните проверки не са приключили и заявлението не можеше да се приключи, но днес всички беше ОК!“, казва той.