Четирима от общо петимата служители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), на които им бяха повдигнати обвинения във връзка с бизнесмена Миньо Стайков, вече са дисциплинарно освободени.

Грудев разкри как е работела схемата за източване на ДФЗ

За двамата обвиняеми Калоян Костадинов и Марио Кръстев вече се знае доста, но ето кои са останалите трима:

1.    Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони“;
2.    Мели Махмудова – главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони“;
3.    Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция „Правна“;

Тези трима служители заедно с Калоян Костадинов са обвинени в престъпление по служба. Само петият обвиняем, Марио Кръстев, при който са открити крупни авоари и дори брониран автомобил, е привлечен под отговорност за участие в престъпна група, създадена от Миньо Стайков, с цел неправомерно получаване на еврофондове, пише Mediapool.

Както Агри.БГ пръв писа бившият зам.-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов, който на 19 юли, след УС на Фонда беше освободен от длъжност, вече е назначен за началник на отдел към дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони“.

Преди два дни стана ясно, че новият шеф на Фонда Васил Грудев е разпоредил вътрешна проверка на всички над 1500 служители. Ще се проверяват доходите, имотите им и дали са свързани по някакъв начин с получатели на евросредства, съобщава bTV.

„Имам определени съмнения, те ще бъдат изследвани. Там, където има данни за демонстрация или наличие на материални придобивки, които не могат да отговорят и няма как да бъдат свързвани с един държавен служител,“ коментира Васил Грудев.