Сушата рефлектира върху икономическото състояние на добруджанските общини. Според тях за преодоляване на последствията от лошата година, белязана от ниски добиви и слаби финансови резултати, ще трябва да изминат няколко стопански сезона. 

Милиони за напояване, или поредните загуби по мрежата

„В определи части на общината добивите бяха почти нищожни и това затрудни плащането на наемите на земеделските земи“, коментира Дияна Илиева, зам.-кмет на община Тервел и допълва. „Приложихме мярка за разсрочването им, но все още има земеделци, които не са платили своите наемни вноски“.

Още през октомври кметът на общината Симеон Симеонов предложи на сесия на Общинския съвет да се разсрочат наемите за земеделска земя до 30 ноември с цел да се облекчат засегнатите от сушата производители. Целта беше стопаните да могат да реализират на по-изгодна цена зърното от оскъдната реколта. 

Въпреки предприетите мерки, община Тервел има несъбрани 20% от планираните собствени приходи. 
„Нашата община е от тези, които имат малки, но регулярни приходи, които са от земеделие, наеми на обекти и извършване на услуги. Моментът не е за повишаване на данъците, защото населението изнемогва“, допълва още зам.-кметът Илиева. 

„Лошата стопанска година рефлектира върху цялата община Ген.Тошево и цяла Добруджа“, допълва и Валентин Димитров. Кметът на община Ген.Тошево посочва, че въпреки направената актуализация, неизпълнението на бюджета ще бъде с 300 000 лв. по-малко спрямо планираните наеми от земеделска земя. Те носят голяма част от приходите на добруджанската община, в която се обработват близо 790 000 дка. 

Кметът на Шабла Мариян Жечев също определи стопанската 2019/2020 като катастрофална заради сушата. През лятото и есента там паднаха сумарно 5 литра дъжд на кв.м. Добивите от пшеница, царевица и слънчоглед се сринаха, на места дори няма такива. В много от кооперациите и частните стопанства пропаднаха до 85 % от посевите. Пагубната суша рефлектира върху финансовата стабилност и приходите на крайморската община.