След продължителното засушаване най-накрая дъжд падна и край морето.

Сушата попречи на поникването на пшеницата край морето

В крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, които през това лято и есен пострадаха от продължително и тежко засушаване, вече са паднали до 40-42 литра дъжд. „Това е обнадеждаващо за пшеницата в тези райони. В цяла Добруджа валежите са от 2 до 42 литра. Най-много са в населените места край морето“, не крие вълнението си Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

Стопаните от трите черноморски общини определят стопанската година като катастрофална. До 85 % от засятата пшеница изсъхна и пропадна, а в други полета добивите се сринаха десетократно и едва достигнаха 50 кг/дка.

Засушаването продължи месеци наред. Замерванията от метеостанциите показват, че за четири месеца през лятото и началото на есента са паднали общо под 5 литра на кв.м. Пагубното засушаване доведе до провал на реколтата както от есенни, така и от пролетни култури. 
Всичко това обяснява радостта на земеделските стопани при падналите в момента валежи от дъжд.

След късната сеитба в суха почва пшеница пшеницата най-накрая получава така жадуваната влага. 

„Културата в момента е в добро състояние, няма стрес, температурите са нормални за сезона, няма опасност за растенията. Хубавото е, че синоптиците обещават още седмица да вали. Ако падне и сняг и задържи снежна покривка от 5 см поне, ще е приказка за есенниците“, не крие надеждите си Жекова. 

От няколко стопански години пшеницата навлиза в зимата без натрупана почвена влага. Липсата на сняг в Добруджа – районът с най-много площи пшеница у нас, се оказва фатална за зърнопроизводството. Така след поредни зимни месеци без натрупан почвен запас от влага, през 2020 г. пшеницата се провали и едва стигна до среден добив от близо 180 кг/дка в Добричка област.