Разнопосочни са мненията относно парите, които земеделските производители ще получат като de minimis заради сполетялата ги суша тази година. 

Има надежда за Добруджа: Заваля и в най-сухите райони

13,4 млн. лв. ще бъдат разпределени между фермери от Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол.

“Сумата от 2 лв. не е достатъчна, за да се намалят загубите. При добив от 170 кг, колкото и да се вдигне цената на пшеницата, това не стига. Тези два лева ги виждам като помощ, за която се намериха пари, но все пак и 2 лв. са повече от нищо”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) по време на онлайн среща между членовете на асоциацията и журналисти. 

Теодор Иванов от зърнопроизводителите от Карнобат беше по-рязък: “Това беше поредната подигравка на министерството. Мисля, че трябва да ни компенсират с по-голяма сума и не се преборихме за нея както трябва”. 

От своя страна Радостина Жекова каза, че преотстъпването на данъка ще им бъде много полезно, защото те ще реинвестират през 2021-а г. “Това е един финансов ресурс, за който ние много държахме да бъде освободен за тази година. Друго нещо, за което смятам, че вървим в правилна посока е борбата ни МЗХ да ни подпомогне и да ни накара да застраховаме дохода, който очакваме земеделие. Това е по-важното, а не дали ще вземем 2 или 10 лв., защото от опита, който имаме в Добруджа, тези пари обикновено отиват за ренти, а не за възстановяване на сектора”. 

Колегата й от Плевен Георги Милев бе лаконичен: “Кръгла нула. Не по този начин се компенсират стопани, за да могат да се спасят от евентуален фалит. Парите, които бяха отпуснати, са меко казано символични”. 

Милев повдигна въпроса за това какви са окончателните споразумения с банките по отношение на разсрочването на кредитите. 

“Направихме среща с банките, те приеха нашите доводи за разсрочването на кредитите. Не знам по различните области как е, но в Добрич нещата вървят нормално и с лизинговите компании, и с банките. Окончателно разписано споразумение нямаме. Тук говорим за едно рамково споразумение, което все пак ще ни помогне да разсрочим”, обясни Костадинов. 

Бюджетът на помощта de minimis е 13,4 млн. лв. Средставата ще бъдат изплатени до 21 декември, обещаха от фонд "Земеделие" наскоро.