Кмета на община Тунджа направи първа копка на най-новата винарска изба в региона на Ямбол - Шато Ботево. Инвестицията има осбенно значение за региона, тъй като ще позволи отварянето на нови работни места, заяви пред Фермер.БГ кмета на село Ботево Георги Танев. Към момента са открити 30 работни места, а след реализацията на строежа на избата ще бъдат открити и още.

 

Новата винарска изба ще е с най-модерно оборудване, което ще гарантира екологично производство, стана ясно още по време на символичната първа копка. Според кмета на Община Тунджа Георги Георгиев създаването на винарската изба може да допринесе за развитието на селския и винения туризъм в региона. Той бе категоричен, че Общинския съвет ще подкрепя всяка една подобна инвестиция в региона, така както в случая е предоставен общински чрез търг терен на инвеститорите.

 

В момента в местността Балталък в землището на село Ботево, където ще се построи новата винарска изба Шато-Ботево, има засадени 750 декара с лозя, като се очава с разширяване на производството тяхната площ да достигна 1000 декара.

 

Максимално допустимият срок за изграждане на винарната е 24 месеца, като общата инвестиция е близо 7 милиона лева. Очакванията на дружеството „ШАТО БОТЕВО" са след реализацията на проекта годишно да се преработват 700 тона грозде, от което ще се произвеждат бели и червени трапезни сухи вина. Цикълът на производство ще обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилирането му.