Екстремнит климатични условия и температурите, провокирани от промените в климата, ще доведат през 2050 г. до понижаване на световното производство на основни култури. Става дума за пшеница, царевица, ориз и соя. Реколтата ще бъде редуцирана с 23%, съобщават учени, позовавайки се на своите последни изследвания, пише The Daily Climate.

Евтините продукти в Германия си имат цена


Учените от Центъра за научно-изследователски разработки към университета в Бон, Германия, са анализирали цените и производството на основните селскостопански култури за периода 1961-2013 г. Според заключенията им се очаква значително понижаване – с 9%, на световното производство на основни култури до 2030 г.

Негативните последствия в промяната на климата, съгласно прогнозите на учените, ще се проявят по различен начин във всяка страна. Те ще намерят най-съществено проявление към 2050 г.



Повишаването на средната температура в периода на вегетация не е от голямо значение за основните зърнени култури, казва ученият Мекбиб Хайле и допълва, че риск има при „преломен момент“ като температура от 32°C.

До понижаване на производството на зърнени култури, освен температурите, може да доведат и други екстремни климатични условия – суша, прекалено количество валежи.

За решаването на тези проблеми Хайле препоръчва въвеждане на определени подобрения в селското стопанство.

Според него ефективно ще бъде използването на биотехнологични култури, подобряване на напояването, по-слабо интензивна преработка на почвата и др.