Китай в рамките на търговските преговори с американската страна отправи предложение да увеличи с 30 млрд. долара вноса на земеделска продукция от САЩ, включително бобови култури, царевица и пшеница, съобщава агенция Bloomberg.

Износът на свинско месо от Европа намалява

Съгласно източниците на агенцията, предложението за закупуване на още земеделска продукция ще бъде част от меморандума за разбирателство, който американската и китайската страни планират да сключат по време на поредния етап от преговорите, който се провежда тази седмица във Вашингтон.

Представителите на Китай и САЩ са изразили желание да обсъдят отмяната на антидъмпинговите мерки и положения, насочени към изключването на субсидии при закупуването на продукция, използвана в селското стопанство.

Отбелязва се още, че Китайската народна република вече няколко пъти е предлагала увеличаване на обема на аграрната и енергийната продукция с цел намаляване на търговския дефицит със САЩ. 

Обсъжданият меморандум за разбирателство, освен увеличаване на обема на вноса, включва взаимодействието на САЩ и Китай в сфери, свързани с предоставянето на услуги и обмена на технологии, както и сътрудничество в областта на интелектуалната собственост. В същото време остава неясно по какъв начин този меморандум ще бъде приложен на практика, отбелязва Bloomberg. 

Тази седмица във Вашингтон китайска делегация взема участие в поредния етап от търговските преговори за регулиране на споровете с американската страна. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!