Страната ще закупи пшеница от производителите на пазарни цени. Това обяви преиерът Кирил Петков по време на извънредния парламентарен конрол на 8 март.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Той увери, че хлябът за българите е подсигурен до 2023 г. По думите му заедно с новозакупените количества в държавния резерв ще има около 1,5 млн. тона, така че да можем да сме готови във всяка ситуация да осигурим продоволствието.

Кирил Петков: Тези количества ще бъдат купени още тази седмица, за да ме сигурни, че са налични. Зърното ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв

"Както видяхме всички, имаше опасност от няколко инцидента в Украйна, включително и със запалване на сграда в тяхна АЕЦ. Беше административна сграда, нямаше опасност от радиация, но тогава решихме, че не може да поемаме риск във връзка с количествата зърно, които България има", обясни премиерът.

На въпрос дали има напрежение с доставките на газ и горива, Кирил Петков увери, че и в момента текат интензивни преговори и засега нещата са под контрол.

"Проведохме много срещи с Лукойл, за да сме сигурни, че те имат алтернативна доставка на суров петрол, който не е руски, танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки, засега нещата изглеждат под контрол. Във връзка с газа, мминистърът на енергетиката в момента договаря различни количества през Гърция. "Ако се наложи, съществува и възможност за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации", каза още министър председателят.