Добричка област продължава да държи първенство по размера на рентите у нас. Средната цена през 2019 г. е била 87 лв./дка, показва изследване на статистическия институт.

Абсурд: Най-плодородната земя у нас дава най-ниски добиви

Най-високи са показателите в община Балчик, в която собствениците на земя са получили средно по  95 лв./дка. 

Главоломното наддаване през последните години доведе до ренти без икономическа логика, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Собствениците на земя получаваха от 80 до 120 лв./дка. 

През настоящата година проблемите в поземлените отношения ще станат още по-изострени и кристално ясни, категорични са и земеделските стопани. Защото според тях разходите за ренти у нас са най-малко три пъти по-високи в сравнение с тези в страните от ЕС. А когато говорим за Добруджа, там картината става още по-драматична:

Първо – средната рента в Добричка област е със 77,6 % по-висока спрямо тази в останалите райони на страната, където се изплаща по 49 лв./дка, показват данните на Териториалното статистическо бюро. И второ – съсипаната от суша реколта, последствията от която са неизброими и от която трябва да се изведе печалба. Големият въпрос е как?

В момента комбайните прибират зърното от 1 млн. 245 хил. дка с пшеница. Добивите обаче са от 0 до 300 кг/дка, обяви Радостина Жекова. На фона на почти пропадналата реколта в района очакванията на собствениците на земя за високи ренти не се променят.

На практика се доказва твърдението на повечето земеделски производители, че при формиране на рентата не се спазват икономическите правила и не се разпределя правилно рискът, който през тази стопанска година се стовари върху раменете на стопаните. 

От 50 до 80 % са по-ниски добивите от пшеница в различните общини на Добричка област, уточни още Жекова. Това обаче по никакъв начин не води до намаляване на рентата за декар, която по принцип е функция от добивите, респективно от печалбата. 

Статистиката показва, че през последните шест години размерът на сумите, давани на арендодателите, почти не се променят и варират средно от 80 до 91 лв./дка през годините. Ясно е, че една рязка промяна в тези цифри би довела до сериозно напрежение. Ясно е и още нещо - че печалба през настоящата година от пшеница няма да има.

Едва след края на жътвата към ОД „Земеделие” ще бъдат подадени получените резултати и тогава ще проличи какви са пораженията от опустошителното засушаване и какви са загубите, уточни още Радостина Жекова. Как обаче и двете страни в казуса „рента” ще стигнат до споразумение, ще стане ясно в края на стопанската година.