Делегация, водена от председателя на Селскостопанска академия проф. Петър Славейков е на работно посещение в Катар. Визитата е по покана на Марк Кук, главен мениджър на катарския фонд „Хасан фуудс”.

В емиратството двете страни ще обсъдят  последни подробности по подписване на меморандум за сътрудничество в областта на животновъдството, съобщиха от Селскостопанската академия.

Договореният миналата година проект между България и Катар беше замразен поради липса на средства в Селскостопанска академия. Преди четири месеца ръководството на научната институция се свърза с катарски фонд „Хасан Фуудс”. Постигна се съгласие с финансовата помощ на арабската държава в звената на Академията да се създадат научно –производствени овцекомплекси. Българските учени разработиха бизнес-план, който Фонда одобри.

Предвидено е през следващите три години Катар да инвестира у нас 80 млн. лева. За целта ще бъдат създадени няколко депа, в които ще се отглеждат агнета за износ. Те ще бъдат позиционирани в Института по животновъдни науки – Костинброд, в Земеделския институт в Стара Загора, в Института по планинско животновъдство - Троян и в Опитната станция по земеделие в Търговище.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!