Не по-малко от 1000 души са нужни за сектор „Овцевъдство“ за цялата страна. Има глад за работна ръка. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) днес във Велико Търново. 
 
 
Именно липсата на работна ръка е и причината НОКА да изпрати писмо до Министерството на труда и социалната политика с искане за разрешение за внос на работници. Все още няма официално становище от ведомството.
 
„Ние предлагане не само бесарабски българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, но и от бившите съветски републики“, коментира съпредседателят на НОКА.
 
Караколев конкретизира, че в момента един работник в овцеферма взима около 600-700 лв. Той припомни, че в сектора често се наемат цели семейства, на които се плаща около 1300-1400 лв. 
 
„Голяма част от колегите дават бонуси на работниците си. Например 0.10 лв. на литър издоено мляко или бонус за отгледано агне“, добави той.