Кампанията по прибирането на есенниците във Видинска област приключи. Това каза  Александър Александров, председател на видинския съюз на зърнопроизводителите за Фокус. 
 
Той посочи, че средните добиви при пшеницата са 400 кг от декар, при ечемика – 450 кг и при рапицата – 380 кг. „Това са резултати, които получихме като информация от нашите членове. В момента върви прибирането на силажната царевица, заложена за биогориво. До 10-15 дни ще приключи и нейното прибиране”, обясни Александров. 
 
Александър Александров уточни, че от високата тераса на видинска област е реализиран добив под очакванията, въпреки че през пролетта развитието на есенниците е било добро. В ниската тераса на областта са реализирани малко по-добри добиви. „Най-големия проблем със зърното идва от липсата на пазар като цяло и от ниските цени, които се формират на международните пазари”, каза Александров. 
 
Той посочи, че видинските зърнопроизводители се опитват да продават, дори и на занижени цени, тъй като им предстоят плащания. 
 
„Предстои закупуване на торове, разплащания на стари сметки. Една част от колегите, които имат възможност, ще задържат продукцията си”, уточни зърнопроизводителят. Той допълни, че част от продукцията вече е продадена, а рапицата в района е почти изтъргувана. Тези зърнопроизводители, които не успеят да реализират пшеница и ечемик в момента, ще разчитат на слънчогледа. Александров уточни, че в последните години тази култура е показала една относителна устойчивост и като добив, и като цена.