Нашата основна цел е да обединим всички ветеринарни лекари с диплома, за да може на обща маса да решаваме големите проблеми. Това заяви д-р Влади Кирилов след учредяването на първата Камара на практикуващите ветеринарни лекари в България.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Учредителното събрание се проведе на 30 януари в Стара Загора. Участващите 13 специалисти от страната избраха за свой председател д-р Генади Ганчев, а за негови заместници – д-р Влади Кирилов и д-р Цветан Ботев. Предстои документите за учредяването да бъдат внесени в Търговския регистър.

Според цитираните данни ветеринарните лекари с диплома у нас наброяват 7000 човека. Всички те са добре дошли в новото професионално обединение. Сред тях са практикуващи в областта на дребните и продуктивни животни; такива, занимаващи се с търговия и разпространение на лекарствени препарати на едно и дребно, както и вносители; научни работници и преподаватели в учебни заведения; лабораторни лекари; ветеринарни лекари в бизнеса.

„Тази структура закъсня с повече от 25 години. В първите документи от Европа беше посочено, че такава трябва да бъде изградена. Камарата ще бъде изцяло по образец на Федерацията на ветеринарите в Европа. Тя ще бъде професионалният консултант на всяко едно правителство“, заяви председателят д-р Ганчев, цитиран от БНР.

Камарата ще бъде изградена на федеративен принцип, като ще разполага с 9 териториални звена в страната. Например в Югоизточната зона попадат Сливен, Ямбол и Бургас, а Стара Загора ще бъде в общ регион с Хасково и Кърджали. 

Сред проблемите пред сектора бяха посочени антибиотичната резистентност, антропонозите, зоонозите, затоплянето на климата. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че България е аванпост на ЕС към влизащите от Азия заболявания, където подходът е доста различен, особено спрямо инфекциозните заболявания. 

„Навлязоха множество векторни заболявания, които преди 20 години сме изучавали като екзотични, а от години вече се занимаваме ежедневно с тях. Държавата е нужно да помага на ветеринарните лекари доста по-активно, включително и финансово“, категоричен е д-р Кирилов.

Учредителите на Камара се изказаха положително относно отделянето на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от Министерството на земеделието, подчертавайки, че това е трябвало да стане отдавна.