Количеството калций в менюто на свинете трябва да бъде изчислено с максимална точност, тъй като излишъкът от този минерал може да понижи усвояването на фосфор и потреблението на фураж – това съответно ще доведе до понижаване на наддаването на тегло, пише специализираното издание All Аbout Feed.

Десислава Танева: Още 28 млн. лева за обезщетения и мерки срещу чумата

Проф. Ханс Х. Щайн от университета Илинойс заедно с аспиранти е установил оптималното съотношение на калций и фосфор за повечето категории свине. Резултатите от проведено изследване са публикувани в „Списания за науката за животните и биотехнологиите“.

Ние установихме, че ако фосфорът е осигурен на ниво 0,33%, оптималното съотношение на калций и фосфор възлиза на 1,39:1 или 1,25:1 за максимално увеличаване на ежедневния прираст и по-качествено усвояване на фуража. За племенните свине-майки се препоръчва съотношение 1,66:1.

Изследователската група е разработила 20 менюта на основата на царевица и соеви бобчета. Всяко едно от тях се различава по концентрация на калций и фосфор. С тях са хранени 620 свине със средно тегло 11 кг. Периодът на тестване е траел 21 дни.

Диетите са били съставени така, че да съдържат 0,16, 0,33, 0,44 или 0,5% стандартизиран фосфор и 0,14, 0,29, 0,44, 0,59 или 0,74% калций. Тези показатели съставлявали от 50 – до 151% от потребността от фосфор и от 30 до 170% от общата потребност от калций.

В края на 21-дневното изпитание, когато средното тегло на свинете възлизало на 22,4 кг, изследователите направили няколко заключения.

В частност, те количествено определили крайната телесната маса, среднодневният прираст, съотношението на прираст към фураж и наличието на минерали в костите.

Екипът също така анализирал моделите на експресия на гените и установил голяма загуба на калций от чревния тракт, когато минералът се консумирал в излишък.

Важното е да не прекаляваме с даването на калций, казва проф. Щайн. В менюто има няколко източника на калций, за които компаниите, произвеждащи фуражи, може да не знаят – например витаминни премикси, където калцият се използва в качеството на носител. В крайна сметка се оказва, че животните получават твърде много калций.

Ученият добавя, че едно европейско изследване е определило: менюто на свинете съдържа средно – 0,22% повече калций, отколкото е указано на опаковката на продукта. От друга страна, надали същият продукт ще осигури излишък от фосфор, който в наши дни е едно от най-скъпите вещества, влагани във фуражите и фуражните добавки.