Правителството отпусна от държавния бюджет днес допълнително 28 млн. лв. за борба с Африканската чума по свинете (АЧС).

Уловка: Помощта от 300 лв. върви с отказ от прасета за 1 година напред

Средствата ще се използват за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с мерките с прилагането на мерките за борба с АЧС от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ),

"Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани и представени на Европейската комисия (ЕК) на 14 август. Тези средства ще бъдат след съответните одити и проверка съфинансирани от ЕК отчасти - около 85%", съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след днешното заседание на Министерския съвет.

Парите ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатите, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини, фуражи и всичко, свързано с прилагането на мерките за борба с АЧС. 

По думите на министър Танева към днешна дата в България са регистрирани общо 33 огнища на АЧС при домашните свине. 

През последните две седмици няма нито едно ново регистрирано огнище при домашните свине. За целия месец август са установени пет нови случая при диви свине. За сравнение през юли огнищата са били 28.

Десислава Танева: "Очевидна е тенденцията на рязък спад. Надяваме се наистина тази тенденция да продължи и да нямаме повече регистрирани огнища." 

При дивите свине регистрираните досега на територията на нашата страна случаи са 52 броя. Обявени са общо 43 инфектирани зони в десет области на страната.

Министърът подчерта, че за дивите свине е изготвен план за депопулация и влизане на броя на животните в нормата 0,3 на 100 хектара още през тази година.

"Към настоящия момент имаме изградени 450 капана и съгласно резултатите от отстрела при индивидуалния лов имаме общо близо 2000 диви свине намаление на популацията или част от изпълнението на годишния план за депопулация на дива свиня", каза Десислава Танева.

От снощи в страната ни работи помощна мисия на европейски експерти, изпратени от ЕК.

Министърът: "Днес са на терен в Северна България за проверка и реализиране на начина на прилагане на мерките за борба с АЧС. Ще продължи три дни и с всички препоръки, които получим, безспорно ще се съобразим."

България ще бъде домакин на 14-ата годишна експертна среща на тема АЧС. Тя ще започне работа на 10 септември. Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис е потвърдил участието си в откриването на форума.

Очаква се да пристигнат и петима министри от Европа от страни, за които проблемът с чумата по свинете е изключително наболял.

Десислава Танева потвърди решението изплащането на помощите в размер на 300 лв. за почистено лично стопанство и двор да започне след 1 септември на място по изготвените списъци и подадените заявления.

По думите на министъра БАБХ е създала необходимата за това организация. Десислава Танева допълни, че ако е необходимо, ще бъдат отпуснати и допълнителни средства.

Правителствената пресслужба съобщи, че с гласувания днес допълнителен бюджет на МЗХГ ще се изплащат обезщетения на свинекомплексите, в които са констатирани огнища на АЧС.

Част от средствата са предназначени за подпомагане на стопаните, които доброволно са усвоили месото от животните си. Парите ще се използват също за дезинфекция и за стимулиране на намирането на умрели диви свине, както и за техния отстрел.

Всички новини по темата вижте ТУК.