Гласуването на правителствения договор за излизането на Великобритания от Европейския съюз трябва да се състои на 15 януари в Камарата на общините на британския парламент, съобщава topagrar.com. 
 
 
Това стана ясно след като вчера, 6 януари, британският премиер Тереза Мей обясни, че гласуването за Brexitще се състои или на 14, или на 15 януари след приключването на парламентарните дебати, които ще започнат тази седмица.
 

Какво обаче значи датата 15 януари за британските фермери? 

 
Ако Великобритания излезе от ЕС това значи, че земеделските производители на Острова ще загубят 3 милиарда паунда пряка помощ. Според експерти това категорично ще доведе до неравнопоставеност, като английските фермери ще бъдат неконкурентоспособни.
 
Според Agriculture in the United Kingdom 2015 (Defra, 2016) Директните плащания през 2015 г. са възлизали общо на 2,841 милиона паунда, като съществена част от тях (2,176 милиона паунда) представляват Основни плащания (национални доплащания).
 
Останалата част главно се използва за подкрепа на схеми за агроекология. Повечето от тях (например защита на диви обитания) са обществено благо и за тях може да се търси финансова подкрепа след Brexit.
 
Друг компонент са специалните плащания за развиване на селскостопанска дейност в необлагодетелствани райони, които преди всичко касаят Шотландия и Северна Ирландия. Тук финансиране може да бъде поискано на база екологични и социални съображения.
 
По всяка вероятност ще става дума за основни плащания. Средствата от тях преди всичко отиват към фермери в Англия (1,400 милиона паунда), като сумите за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия са доста по-малки – съответно 190 милиона паунда, 348 милиона паунда и 238 милиона паунда.
 
[news]
Експертите допълват, че е напълно възможно Обединеното кралство да сключи търговски споразумения с по-големите страни-производителите на селскостопанска продукция извън ЕС. Като резултат натискът на конкурентите ще бъде интензивен.
 
„В случай, че Великобритания напусне Европейския съюз на 29 март 2018 г. чрез твърд Brexit, без някакво търговско споразумение, месната промишленост от двете страни на Ла Манша е заплашена от „катастрофа, чиито последствия ще бъдат по-страшни от ембаргото срещу Русия“. Това заяви Филип Бореманс, президент на Европейския съюз за търговия с месо и добитък (UECBV) преди време в Брюксел.
 
Според него Brexit ще доведе до намаляване на износа на говеждо месо от ЕС за Великобритания с 84%. Експортът на свинско по това направление ще падне с 48%, а на овче – със 76%. Британският износ на месо за ЕС също ще се понижи. Подобно съкращаване на експорта от Великобритания ще доведе до излишък на месо. Това ще понижи цените на говеждото в страната с почти 9%, а на свинското – със 7.5% в краткосрочна перспектива.
 
Преди дни стана ясно, че Ирландия също се притеснява от изхода на Brexit. Страната ще потърси стотици милиони евро помощ от Брюксел, ако Великобритания наистина излезе от ЕС без споразумение.
 
Спешната помощ, която Ирландия иска, ще има за цел да подкрепи сектори като месодайното и млечно животновъдство, тъй като тези сектори са най-изложени на митнически и регулаторни промени, които вероятно ще възникнат, ако Великобритания прекрати всички връзки.