Седмици наред фермерите тръпнаха в очакване какви пари ще получат по извънредната компенсационна мярка COVID-19. На 20 юни станаха ясни ставките по сектори, предложени от Министерството на земеделието и обсъдени с бранша. 

Мярка COVID-19: Ще се плаща абсолютна сума за категория стопанство

Първата изненада за земеделските производители дойде, след като се оказа, че обещаните 100 млн. лв. няма да отидат само за тях, защото мярка COVID-19 се разделя на три – COVID-1 за фермерите, COVID-2 за противоепидемични мерки в стопанствата и COVID-3 за преработвателни предприятия. Последните две получиха одобрението на Брюксел, но не и първата и най-важната за земеделците.

Така Европейската комисия дръпна ръчната спирачка и отсече – няма да се плаща на декар или глава животно, а на категория стопанство. Министерството вече го мисли как точно да стане това. „Ще го комуникираме предварително с Комисията и ще направим тематичен Комитет по наблюдение“, обясни земеделският министър Десислава Танева вчера в Парламента, цитирана от Агенция „Фокус“.

И докато всичко започва отначало, по-специално за подмярка COVID-1, решихме да проверим какво ни казахте в нашата анкета относно кризисната мярка. В нея се включиха 196 читатели на Агри.БГ, за които темата се оказа интересна.

За 25% от анкетираните подпомагането, както и да се разпределя то, няма да бъде достатъчно. Плътно след тях, с 21%, са онези читатели, които са убедени, че плащането по мярка COVID-19 не трябва да изключва възможността за de minimis предвид климатичните аномалии и трудностите тази година.

Други 19% също не чувстват удовлетворение от ставките, защото смятат, че липсва равнопоставеност в разпределянето на средствата по сектори. 11% са встрани от темата, защото няма да попадат в обхвата на това подпомагане.

14% от анкетираните са оптимисти и харесват първоначално предложените ставки, като 8% от тях са твърдо убедени, че субсидиите ще компенсират разходите и свитите пазари. Останалите 6% също нямат против допълнителните средства, но са категорични, че изплащането им няма да стане навреме.

Едва 7% от участниците в анкетата признават, че не могат да дадат мнение дали са удовлетворени от предложените ставки. Така или иначе ще има нови и още нажежаване на страстите.

Едно е сигурно обаче. И Десислава Танева, и Васил Грудев уверяват, че се прави всичко възможно приемът да започне в края на юли или началото на август. От ДФЗ имат готовност да извършат бързи разплащания в рамките на месец септември до началото на месец октомври.

„Ще направим един много бърз прием чрез системата ИСАК на база на заявените площи и животни от миналата година, сравнено с базовите заявления през тази година, без административна тежест за бенефициентите”, уточни изпълнителният директор на ДФЗ.
 

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Получихте ли своите субсидии по мярка 11?