Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители мина на първо гласуване в парламентарната Комисия по земеделие. Промените са свързани със специалната мярка COVID-19. 

Министерството: Плащаме мярка Covid-19 до 15 октомври

Съгласно Регламент (ЕС) 2020/872 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2020 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 1305/2013 страните членки имат възможност да разпишат и приложат нова мярка за извънредно временно подпомагане. То не може да надвишава 2 % от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Помощта по мярка COVID-19 e еднократно плащане, което се изплаща до 30 юни 2021 г. въз основа на заявления за подпомагане, одобрени от компетентния орган, до 31 декември 2020 г.

Последващо възстановяване от Комисията ще се извършва в съответствие с бюджетните кредити и при условие че е налично финансиране. 

Размерът на плащането може да бъде диференциран по категории бенефициенти в съответствие с изработените от всяка страна членка обективни и недискриминационни критерии. Максималният размер на помощта не трябва да надвишава 7 000 евро на земеделски стопанин и 50 000 евро за малко или средно предприятие.

По време на заседанието от Министерството на земеделието заявиха, че полагат усилия наредбата, която ще определи редът и условията за прилагане на мярката, да бъде разработена в съкратени срокове, така че подпомагането да стигне максимално бързо до земеделските стопани.

„Идеята ни е в края на юли - началото на август да се отвори прием и максимално бързо и лесно финансовият ресурс да стигне до нуждаещите се земеделски стопани. Планираме те да получат подкрепата си до 15 октомври“, увери преди дни земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева.

Мярката ще позволи да бъдат подпомогнати както земеделските стопани, така и малките и средни предприятия, занимаващи се с преработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти. Целта е да се осигури непрекъснатост на тяхната стопанска дейност.

Всяка държава членка следва да насочи подкрепата към бенефициентите, които са най-засегнати от кризата COVID-19. Въз основа на наличните доказателства тя определя обективни и недискриминационни условия за допустимост и критерии за подбор, беше уточнено още на срещата с депутатите.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Субсидии по мярка COVID-19: Вижте ставките за всички сектори

Мярка COVID-19: Харесват ли ви прогнозните ставки?

Зеленчуци: Защо фермери предпочитат субсидията да е на декар