Докато зърнопроизводители отчитат втори-трети лист на пшеницата, че дори и начало на братене, някои техни колеги все още не са влезли със сеялките или сеят в момента.

 

Това показва и тематичната анкета „Успяхте ли да засеете пшеницата?“, в която са се включили 228 читатели на Агри.БГ. Добрата новина е, че малко повече от половината – 56%, са успели да се впишат в оптималните срокове. През октомври сеитбата на пшеница са приключили 30% от участниците, а други 26% – в началото на ноември.

В надпревара с времето са 21% от анкетираните, които сеят в момента и стискат палци за по-дълга есен с топло време, което да позволи на семената да покълнат, поникнат и братят. Заради преовлажнената почва те се пробват да сеят и с торачките.

Други 18% обаче все още чакат по-добри почвено-климатични условия и са силно притеснени. Още 3% са на изчакване, но са оптимисти, че късната сеитба няма да е фатална. В такива случаи учени съветват да се увеличи посевната норма, но с не повече от 20%. Хубавото е, че на този етап стопаните няма да имат проблеми с неприятели като въшки и мухи.  

Към момента сериозни закъснения на есенната кампания се наблюдават в южните и югоизточните райони на страната, където неприятни изненади поднесоха валежите през октомври. Затова фермери са принудени да сеят на пресекулки, а техни колеги дори им помагат с техника, за да наваксат.