Продажбата на селскостопанската продукция остава най-важният проблем за земеделските производители и по време на на извънредното положение в страната срещу разпространението на коронавируса.

Включете се в новата ни анкета

Читателите на Агри.БГ споделиха това с отговорите си в анкетата „Очаквате ли загуби заради коронавируса?“ Досега в проучването се включиха 669 участници. 

Намирането на пазар беше трудно за фермерите и преди извънредните мерки за социална изолация, преди забраните за пътуване, освен в особено важни случаи и преди появата на контролно-пропускателни пунктове около областните градове. 

Почти половината от участниците в анкетата – 49%, споделиха тревогите си, че ще има отлив на клиенти, а намирането на пазар ще бъде още по-трудно.

На другия полюс са едва 7% от отзовалите се. Те смятат, че търсенето на храни по време на извънредното положение вече се е увеличило, а това създава допълнителни възможности за производство и реализация на селскостопанска продукция.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Затрудненията в някои видове транспорт и като цяло забавянето на доставките тревожи всеки седми участник в анкетата. 14% от отговорилите са на мнение, че ще има проблеми с вноса на препарати, торове и резервни части.  

На този фон най-слаби са притесненията, че може да има проблеми в работата на държавната администрация и забавяне на плащанията. Едва 9% от участниците в анкетата допускат, че са възможни такива затруднения.

Ниският дял вероятно се дължи на многократно отправените уверения от министъра на земеделието Десислава Танева и от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделия“ Васил Грудев, че

Индикативният график за директните плащания през тази година ще се спазва стриктно.

Стремежът е дори за изпреварване на сроковете, така че фермерите по-рано да разполагат с парите от субсидии.

Огромното мнозинство от участниците в анкетата – 88%, споделят мнението, че по време на криза не се печели. 6% признават, че все още не могат да се ориентират в ситуацията, а  за 5% извънредното положение поначало не влияе на работата им. Други 7% от отговорилите имат очакване, че мерките, които взема държавата, ще предотвратят задълбочаването на проблемите.

Общата картина от отговорите в анкетата показва, че фермерите се ориентират в трудната ситуация. Те разчитат главно на себе си и са фокусирани върху решаването на всекидневните проблеми, докато общата ситуация у нас и по света се подобри и ограниченията отпаднат. В същото време всяка подкрепа от страната на държавата е добре дошла, особено ако доведе до по-високи изкупни цени и увеличение на продажбите.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

„Зелени коридори“ - ще има ли недостиг на плодове и зеленчуци?

Как да преживеете пандемията, ако сте зеленчукопроизводител

Фермерите продължават работа с едно наум