Според редица земеделски стопани редът за сключване и отчитане на еднодневните трудови договори със сезонните работници е неизпълним. Стигна се и до протести на стопани в Южна България. 
 
 
Проблем според тях е изискването да се отчитат в Инспекцията по труда на същия ден, което е фатално губене на време в активна кампания. Вариантът това да се прави онлайн с лаптоп на полето също не е приложим – извън селищата не навсякъде има интернет. Ако не бъдат отчетени пък, съответният земеделец рискува да бъде глобен с 1 500 лв. 
Дори синдикатите в земеделието считат, че този модел не е най-добрият и предлагат на стопаните като алтернатива срочните трудови договори. 
 
Фермер.БГ попита читателите си в специална анкета Какви проблеми срещате в работата с еднодневните трудови договори?
 
63 на сто от отговорилите 202 души посочват, че според тях не е редно да се внасят предварително осигуровки на работниците. 
Над 20 процента срещат проблеми в частта с отчитането пред институциите, а близо 9 на сто има трудности с реда за сключване на договорите. 
Без проблеми с еднодневните трудови договори са 6,44 процента от участниците в анкетата. 
 
Иначе според данни на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) за миналата година общия брой регистрирани образци на договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е 205 000. Това спрямо 2016 г. е с 5000 бройки повече, отчитат от агенцията.