Има реална опасност преходната национална помощ да отпадне за следващата година, заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на последното заседание на парламентарната Комисия по земеделие.

Борбата за запазване на преходната национална помощ продължава

Възможността за допълнително национално подпомагане е изключена от проекта за Регламент на новата ОСП и от преходния регламент. България е инициатор на битката за оставане на тази помощ и е подкрепена от всички страни, които я прилагат. Обнадеждаващо е, че след двустранни разговори, държави, които не я прилагат, приемат, че тя може да бъде продължена, защото е неутрална за бюджета на Европейския съюз, поясни министърът.

"Работим координирано с нашите депутати в Европейския парламент. Атидже Алиева е в Комисията по селските райони, като докладчикът е от нейната партия. Те също поставиха темата за помощта в проекта за преходен регламент за 2021 г.", каза още Танева.

Дали този инструмент за подкрепа на фермерите ще остане, ще стане ясно, когато се приеме окончателно преходният регламент. Това се очаква да стане до средата на годината.

По време на информационните срещи, които текат в момента из цялата страна, Мария Христова от земеделското министерство запознава фермерите с хода на преговорите за новата ОСП, както и с предложените преходни разпоредби за 2021 г.

По думите й България продължава да води преговори за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г., както и за по-висок процент за обвързана подкрепа.

Преходната национална помощ съществува в настоящия период на ОСП до 2020 г. Тя е опция за държавите, които прилагат Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), и се предоставя от бюджета на съответната страна членка.

Този инструмент за допълнителна държавна подкрепа е особено важен за малките и средни ферми от сектор животновъдство. Евентуалното му спиране може да доведе до нежелани фалити, отказ от селскостопанска дейност и обезлюдяване на селските райони, коментират експерти.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ пусна още 15,8 млн. лв. по ПНДЖ1

Тютюнопроизводителите получават над 76 млн. лв. до 29 февруари

Дадоха още 6,65 млн. лева обвързано подпомагане на животновъдите