Цените на сеното и на люцерната стават все по-високи с напредването на зимния сезон, споделиха пред Агри.БГ животновъди.

Ръст в цените на сеното в Северозападна България

При цена около 2 лева за бала сено в края на лятото, сега офертите са за един лев отгоре. Това означава увеличение с 50%. И докато сеното се предлага на 3 лева балата, люцерната струва вече 5 лева.

„Поскъпването е нормално за сезона, а и тази година беше доста сушава и е в реда на нещата реколта 2019 да се продава по-скъпо“, коментира Георги Лашков.

Той прибрал добро сено, но има проблем с люцерната, която заради сухото лято не дала това количество, което е очаквал.

Човекът нямал условия да я полива и сега ще трябва да докупи известно количество, за да е сигурен, че ще има с какво да захрани напролет агнетата във фермата си. Иска да направи доставката в близките дни, защото си дава сметка, ча ако закъснее, цените ще се вдигнат още.

Методи Милчев е прибрал тази година около 600 бали сено и 250 бали люцерна повече и това го кара да смята, че е постъпил рационално.

„Сега, ако успея да ги продам при тези цени, ще мога да си помогна с едни 3050 лева бели пари за черни дни“, пресмята с усмивка Милчев. И допълва: „Не смятам, че продавам скъпо - особено сеното, защото в някои части на Врачанско вече се предлага за 4 лева балата.“

Фермерът е на мнение, че дори и да не успее да изтъргува фуража веднага, няма да е на загуба, защото стоката му ще продължи да поскъпва. Но трябва да я пласира най-късно до март, защото после тя вече няма да е нужна на стопаните - те ще предпочитат пашата пред сеното и люцерната.