Скоро земеделското ведомство ще има нов стопанин и земеделската общност ще трябва да се сбогува с настоящия ресорен министър в оставка Иван Иванов и неговия екип. Достатъчни ли бяха тези 7 месеца управление за промяна? И как фермерите оценяват работата на екипа на министър Иванов? По темата Агри.БГ разговаря с Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

“В интерес на истината няма нищо свършено. Много пъти повтаряхме, че когато ръководството тръгне да прави нещо, е хубаво да попита бранша, тъй като то беше без опит и некомпетентно в областта на земеделието. Казахме им: “Питайте дали това, което ви е дошло на акъла, ще може изобщо да се направи или просто залитате по красиви и модерни думи”, коментира Костадинов.

Финализирането на Стратегическия план на България за новия програмен период на Общата селскостопанска политика, който ще започне през 2023 г., беше една от дейностите, които ресорният министър Иван Иванов имаше ангажимент да изпълни. Планът беше входиран със закъснение, но поне от министерството увериха бранша, че той е “достатъчно добър”. Последваха забележките на Европейската комисия (ЕК) и изведнъж нещата се обърнаха.

“По отношение на Стратегическия план ще кажа, че каквото можеха да развалят, го направиха. Обикновено, когато се прави такъв план, имаме определени цели, които са ни заложени от Европа, имаме рамка, индикатори и т.н. Думите: “Аз съм ги мислил тези работи, аз съм бил евродепутат”, създадоха единствено хаос в целия Стратегически план. Преработваха се интервенции, задраскваха се други, при трети имаше намаляване, защото така излизала сметката.

Бяхме против още при анализа за Стратегическия план. Накрая се оказа, че същият човек е направил сметките за екосхемите и дори скри този факт. Нищо от тези сметки не е вярно и всичко това го има в коментарите на ЕК. Сега ще видим как МЗм са отговорили, защото ние все още не знаем”, добави председателят на НАЗ.

Вашето мнение е важно за нас, споделете ни какво мислите: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

През новата седмица се очаква заседание на Тематичната работна група, на която ще се съобщи на земеделския бранш именно това - как земеделското министерство е отговорило на всички около 200 забележки на ЕК, които се нуждаят от коментар.

“Разбрахме, че имало политически решения, които трябва да се вземат, касаещи опрашването като услуга. Другото политическо решение е за биологичното производство. ЕК иска демаркация на мерките по Първи и Втори стълб, касаещи биопроизводителите.

Виждате какви са времената. В прословутия Стратегически план говорехме за защита на доходите на земеделските производители. Ами нищо такова няма. В цял свят се работи със застраховки. А ние тук правим някакъв фонд, в който ще събираме оттук-оттам и ще го администрира Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), които не смогват да свършат дори своята работа. Като цяло, пълна нула сме по Стратегическия план. И в момента има работни групи и работят на парче това, което не са успели да развалят”, добави Костадинов.

Председателят на НАЗ добави, че при управлението на Иван Иванов няма нито една законодателна инициатива.

“Нито един закон. Нито една законодателна инициатива! Но сега започвам да си мисля, че това всъщност е добре, защото ако и там бяха сбъркали нещо, не знам в каква посока щяхме да отидем”, заключи Костадин Костадинов.