Съвсем скоро земеделската общност ще трябва да си каже довиждане с настоящия ресорен министър Иван Иванов и екипа му. Време е за реална равносметка, за претегляне на плюсовете и минусите.

"Няма ли трезвомислещи хора?", или как Кирил Жендов обобщи цялата политическа ситуация с едно изречение

Малко или много бяха тези 7 месеца, за да се опознаем и всеки да покаже на какво е способен? За съжаление, корабът, наречен българско земеделие, продължава да върви срещу течението с опасност скоро да потъне.

Едва ли някой е подозирал, че последната половин година ще буксува под тежестта на последиците от Ковид пандемия, войната в Украйна, рекордната инфлация. Много му се насъбра на българския производител, без да вижда светлина в тунела – непредсказуемост цари не само на пазара, но и в управлението.

Няма да спорим подмяна ли беше промяната и кой е по-виновен. Призоваваме ви да загърбите политическите си пристрастия и да погледнете цялостната картинка, задавайки си следния въпрос:

 

Едва ли отговорът е еднозначен, но сме ви подбрали няколко възможности с два основни знака – положителен и отрицателен. Разбира се, може и да се въздържите от мнение, като отговорите с: „Не мога да преценя“, но знаем, че винаги имате какво да ни кажете.

В т.нар. положителна графа сме включили любими цитати на пресслужбата на министерството, които бяха повтаряни като мантра през всичките тези месеци, а именно: 

  • осигуреното от министър Иванов безпрецедентно подпомагане в условията на криза; 
  • наваксването със забавените проекти и плащания на ДФЗ по ПРСР, започнато още при служебния кабинет. Въпреки това обаче има голяма опасност да загубим европейски средства, тъй като все повече бенефициенти с одобрени проекти доброволно се отказват; 
  • предаването на Стратегическия план, който бе върнат с над 400 коментара и който в момента се доработва без активното участие на бранша;
  • връщането на държавността в контрола на южната граница с Турция с пожелание такъв да се осъществява на всички гранични пунктове, включително на север.

На другия полюс с отрицателен знак сме подбрали следните варианти: 

  • подпомаганията не идват навреме и ставките са по-ниски; 
  • България не се възползва навреме от възможностите за подпомагане, които ЕК разрешава и които вече се прилагат в други държави членки; 
  • липсата на реформи и законови промени, включително неяснотата около дълго чакания Закон за браншовите организации; 
  • липсата на диалогичност и прозрачност в работата на министър Иванов и екипа му, които въпреки запълнения график от срещи с браншови представители и реални производители сякаш останаха глухи за техните искания и предложения.

Вие сте на ход, споделете ни какво мислите, като се включите в анкетата на Агри.БГ. Едва ли управляващите ще ви чуят, но може да ви олекне. А ние си пожелаваме да цари мир и разбирателство, всеки да се вслушва в опита на другия, за да може все някога корабът да тръгне по течението.