Ново изследване показва, че появата на чуждоземни медоносни пчели в една екосистема води до конкуренция с местните пчели и това заплашва оцеляването на местните растения, които разчитат на специфични взаимодействия с конкретни опрашители.
 
 
Проблемът е голям в региони с тежки метеорологични условия, както и в зони с наличие на растителни видове с ограничено присъствие. За такива зони появата на чуждоземни пчели може да бъде много опасна, обяснява д-р Оливия Норфолк от университета Англиа Ръскин. Изследването на ръководения от нея екип, с участието на учени от Университета в Нотингам бе публикувано в списание “Разнообразие и разпределение“, пише Грийнтек.
 
Проучването е установило, че чуждоземните медоносни пчели са изключително “генерализирани“ в своето поведение, свързано със събиране на мед и прашец. Те посещават 55% от наличните растителни видове. Въпреки това чуждоземните пчели правят твърде малко посещения на растенията с „ограничен обхват“ и е налице висока степен на припокриване с „работата“ на пчелите с ограничено присъствие.
 
 
В тази среда, белязана от суша и ограничени ресурси, наличието на голям брой супер-”генерализирани“ медоносни пчели може да представлява конкурентна заплаха за местните пчели, особено в периоди на суша, казват учените. 
 
Предишно проучване в Калифорния показа, че наличието на голям брой привнесени пчели е довело до намаляване на популациите на земните пчели поради засилената конкуренция за медононите ресурси.