Фирма „Йотови“ произвежда български кашкавал вече повече от 25 години, а в партньорство с Лидл България работи от 2011 г. Производствената база се намира в Сливен – район, в който и днес земеделието е добре развито. 

Производител: Работата с голяма верига ме кара да вярвам в себе си

Ангажирани с работата във фабриката са 40 души, като още 22 ферми от околността доставят прясното мляко. Произвеждат кашкавалите по традиционна българска технология. 

„Поддържаме тезата, че най-добре се приемат от организма традиционни култури и техните производни и затова се стремим да работим основно с българко краве мляко“, споделя Миглена Христова от „Йотови“. По-голяма част от продукцията реализират на вътрешния пазар, а малка част остава за износ.

През последните години инвестират в подмяна на оборудването за производство на краве кашкавал, за да бъдат конкурентоспособни на пазара и да отговорят на съвременните тенденции. По-голямата част от процесите в предприятието са механизирани, като ръчно само опаковат и етикират продукцията.

За Лидл България „Йотови“ доставя кашкавал от краве мляко Pilos и кашкавалена извара Родна стряха. 

„Винаги като производители сме държали преди всичко да предложим висококачествен продукт, затова подбираме внимателно всички доставчици, с които работим, и считаме, че поради тази причина се отличаваме от масовото предлагане, където водеща е цената“, споделя Миглена Христова и допълва: „За нас най-голямото предизвикателство като преработвател е осигуряване на необходимото количество суровина с нужното качество. Също така и намирането на квалифицирани служители, както и инвестициите за внедряване на нова техника“. 

Текущата ситуация с епидемията от коронавирус им оказва влияние, изпитват затруднение в реализацията на част от готовия продукт, тъй като към момента са изгубили партньори като кетъринг фирми, заведения за обществено хранене, хотели и други.

„Лидл България ни помага да се развиваме като производител, като ни дава възможност чрез тях нашите продукти да стигат до крайния потребител“, казва Миглена и пояснява, че за да са успешни, залагат на непрекъснатото усъвършенстване, постоянен контрол на всеки етап от производствения процес и стриктно спазване на всички национални и европейски норми и регламенти, включително сертификат IFS и HALAL.