Рязката смята на високи и ниски температури, възникваща в резултат на промените в климата, може да повлияе върху качеството на реколтата и семената с оглед бъдещото производство на пшеница. Всичко зависи от това кога точно възникват температурните колебания, пише propozitsiya.com.

Учени прогнозираха кога лошите реколти ще се удвоят

В бъдеще в резултат на промените в климата метеоролози от цял свят прогнозират устойчиви и съществени колебания на температурните режими.

През пролетта, когато културите се развиват най-активно, влиянието на т.нар. извънсезонни топли и студени периода е осезаемо. Краткосрочните периоди на високи или много ниски температури в процеса на цъфтежа на пшеницата могат да нарушат опрашването и по този начин съществено на редуцират реколтата.

Учени от университета Ридинг в свои нови изследвания, публикувани в Annals of Botany, подчертават, че в бъдеще екстремните температурни епизоди съществено ще влияят не само върху количеството на реколтата, но и върху качеството на пшеницата.

Изследователите са тествали пшеница в периода на развитие и съзряване на семената при различни колебания температурите, по-топли или по-прохладни, отколкото е околната среда. Целта е била да се направи анализ на влиянието на контрастните температурни колебания върху параметрите на качеството на зърното. Резултатите се отличавали в зависимост от времето и типа на екстремните температурни събития, а също така и по определени параметри на качеството на растенията.

Какви са последствията от екстремните температури върху зърнени култури?

Учените са установили, че епизодите на високи температури в периода на растеж спомагат за повишаване на съдържанието на протеин и за запазване на цялостността на скорбялната част. В същото време се понижава нивото на глутена, а също така и продуктивността на зърното.



Подобряване на цялостността на скорбялната част се наблюдава и при въздействие на висока температура в периода на съзряване на семената.

Качеството на семената на късните сортове обаче се понижава, когато бъдат подложени на епизоди с високи температури по време на ранното съзряване. Когато горещината настъпва по-късно, вече по време на съзряването, качеството се подобрява. И обратното – рязкото захлаждане в периода на съзряване води до понижаване на качеството на зърното.

Ричард Елис, професор по растениевъдство в университета Ридинг, който е ръководител на изследванията, казва, че продоволствената безопасност зависи от качеството на селскостопанските култури, а не само от качеството на реколтата.

Аналогично и доходите на фермерите зависят от тези показатели. Оценката на влиянието на промените на климата трябва да взема под внимание качеството и продуктивността на растенията, допълва той.