Седмото Национално специализирано изложение за ягодоплодните и традиционен Фестивал на малината Лозница 2022 ще се проведат на 22 и 23 юли. Това съобщиха организаторите от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Двудневната програма на изложението е наситена със специализирани и фолклорни събития. Тази година специално внимание юе бъде обърнато върху полевите демонстрации. Съботният ден ще бъде наситен именно с тях.

 Официалното откриване ще бъде направено от представители на Министерство на земеделието в 12:00 часа на 22 юли (петък). За същия ден са предвидени и презентации от експерти на Министерството на земеделието и ДФ „Земеделие“ относно приемите по мерки 4.1 и 4.2, възможностите за инвестиции, пределно допустими цени за създаване на насаждения на открито и в оранжерии, референтни цени за машини и съоръжения.


Частни и държавни консултантски фирми ще представят възможностите за успешно разработване на проекти по мерките 4.1, 4.2, Global G.A.P. и други инвестиционни мерки, заложени в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2023-2027 г.

Предвиждат се още презентации на водещи фирми в nрецизното напояване и дигитално управление на торенето. Ще се представят иновативни решения за прилагане на елементи от интегрирана борба с използване наентомофаrи, както и интегрирана борба на вредителите с нехимични средства.

В петъчния ден ще бъдат представени и презентации за алтернативни източници на енергия и оптимизиране на производствените процеси, свързани с използването на дефицитна работна ръка.

Денят ще завърши с фолклорна програма на самодейни състави от Община Лозница. Посетителите ще могат да се насладят на фермерски пазар и много изненади за деца и възрастни

Съботният ден, 23 юли, е посветен на демонстрациите. Програмата започва в 10:00 часа с обиколка по демонстрационни полета от ягодоплодни в района на град Лозница. Следва състезание за най-успешен берач на малини. Денят ще бъде наситен с демонстрации на системи и технологии - дигитално управление на поливни процеси, демонстрация за внасяне на ентомофаги, демонстрация на работа с оръдия против градушка и много други. 

Цялата програма на изложението и фестивала, може да видите тук.