При повечето зеленчукови култури на открити площи се наблюдава спад в производството на годишна база или по-ниски средни добиви, сочи актуалната статистика на Земеделското министерство.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Към 7 юли увеличение се отчита в продукцията от краставици, зеле и пъпеши от открити площи с между 1,7% и 17,2% спрямо същия период на 2021 г. При краставиците това се дължи на повишения среден добив от декар - 540 кг/дка, а при останалите две култури – на по-големия размер реколтирани площи до момента. 

717 кг/дка средно е дала доматената реколта на открито на този етап от прибирането ѝ, което е сериозен ръст от 55,5% на годишна база. Производството обаче към момента изостава значително. 

Най-тежка се очертава картината при пипера засега. Близо 15% по-малко са засадените с културата площи, почти 90% по-слабо е производство и около 70% по-нисък е средният добив.

Засега от открити площи са прибрани с между 10% и 34% по-малко ягоди, дини и картофи в сравнение с година по-рано. Дините изостават по събрана продукция, но пък средният добив от тях е с 44,5% по-висок от миналогодишния.

Въпреки затрудненията през студените месеци статистиката отчита, че общото производство на оранжерийни домати за периода от началото на годината досега е с 36,6% повече на годишна база. При оранжерийните краставици е налице намаление с 11%.