Джон Харолд Сапата е студент на 21 години. На фона на постоянно покачващите се цени на храните той решава да инвестира малка сума в хидропоника, за да тества потенциала на този земеделски подход, пише krishijagran.com

За живот на Марс: НАСА разработи суперефективни вертикални ферми

За Сапата хидропониката е свързана с доста ниски разходи и възможност да приложи на практика образованието си. През 2021 г. той заделя едва 1000 песо (към 100 лв.) и започва да отглежда култури без почва. Заинтригуван е от метода, когато попада на видео в интернет.

Със заделените пари младият фермер купува кокосов торф, семена и пластмасови съдове. Получава от приятел щайги за грозде. След това заедно с баща си създава няколко малки хидропонни оранжерии. Няколкото успешни реколти го мотивират да не се отказва.

Страстта на Сапата към земеделието е заложена в семейството му. Най-силно влияние му оказва покойният му дядо, който е бил фермер в традиционния смисъл на думата. Макар дядото да полага много усилия да отклони Сапата от тежкия фермерски труд, младият мъж оценява възможностите на иновативността. Той започва да работи рано-рано и въпреки че не учи земеделие, смята да се развива в тази област. Причината е проста - следва бакалавърска степен по бизнес администрация и възнамерява да управлява собствената си ферма по модерен начин. Тя се намира в Сан Фернандо и още с първата реколта от зелена салата носи 700 песо.

Според Сапата оптималната температура за добра реколта в оранжерията е под 30°C.

Докато развива бизнеса си, много хора са имали съмнения в успеха му, особено предвид минималната инвестиция, която прави. Днес обаче стопанството му е пример за разумен ход и добър бизнес нюх.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гигантска оранжерия отвори врати

Как млада учителка стана фермер по време на криза

Градски, вертикални и автоматизирани - Forbes описа фермите на бъдещето