Фермите за леща в канадската провинция Саскачеван предлагат на пазара достъпен и богат на протеини хранителен продукт, който освен това е екологично безопасен. Върху площ от 1,6 млн. ха фермерите произвеждат, която ще се търси все повече, пише fertilizerdaily.ru.

11 личности, които промениха селското стопанство

Смятаме, че леща е отличен избор. Тя подхожда за сеитбооборот в нашата зърнена ферма, смята Черилин Нейгъл, чието семейство отглежда леща върху 1/3 от земеделската си земя (7200 ха).

Причините, царевицата да е толкова популярна в Саскачеван, са няколко: продължителни дни, студени нощи и малко валежи. Подобно на другите бобови култури, лещата създава свои собствени азотни торове поради способността си да задържа азота в почвата.

Това се случва, когато бактериите в почвата формират някакво подобие на израстъци на корените на растението и взаимодействат с въздуха. Като резултат в повечето случаи не се нуждаят от влагане на допълнително количество азот под формата на органични или химически торове. Напротив лещата генерира повече азот, отколкото й е необходим. Така излишното количество остава в почвата.

Именно по този начин канадските фермери пестят от азотни торове през следващата година, когато на същата земя ще бъде засята друга култура, например пшеница. Почвата ще бъде богата на азот, който е достатъчен за първоначалния старт на развитието на растенията.

Не трябва да се забравя обаче, че лещата върви ръка за ръка с някои недостатъци. Например реколтата се прибира трудно – растенията са доста ниски, което повишава риска от увреждане на селскостопанската техника. Освен това при по-дъждовен сезон тази култура е предразположена към различни болести. Предстои учените да намерят решение на този проблем.

Въпреки всичко лещата представлява доста ефективна култура.