Министрите от Кабинета на Пламен Орешарски се събират днес на извънредно заседание, за да гласуват актуализацията на Бюджет 2013, в която е предвидено поемането на нов дълг от 1 млрд. лева.

“На заседанието ще бъдат одобрени средства в размер на 11 млн. лв за национални доплащания на тютюнопроизводителите“, обяви пред Дарик министърът на финансите Петър Чобанов. “Имаме един ангажимент, поетот страна на служебното правителство по отношение на земеделските производители, за една субсидия за тютюнопроизводителите, за която вече е изпратена нотификация към Брюксел. Тя също не е бюджетирана до момента и тъй като е поет този ангажимент, вече тече и процедурата за нотификация, там също трябва да отделим известен ресурс“, посочи финансовият министър.

Според министър Чобанов новият дълг няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в тазгодишния бюджет, за да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг ”на пожар".

След днешното гласуване законът за бюджета ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо, каза финансовият министър.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!