На 31 август изтича срокът, в който стопаните, кандидатствали  за съфинансиране на застраховките си за земеделска продукция, трябва да представят застрахователните си полици в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". 

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Тази година фермерите ще получат по схемата 5 милиона лева.
Договорите за съфинансиране ще бъдат сключени до 20 работни дни след представяне на полиците, а изплащането на парите ще стане десет дни след подписването им.

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е до 65 на сто от стойността на застрахователната премия.

Сумата за подпомагане е до 195 лева на хектар при размер на застрахователната премия от 300 лева на хектар. Стопаните, които застраховат зърнени и маслодайни култури, могат да получат до 35 процента от стойността на застрахователната премия.

Размерът на подпомагането е до 21 лева на хектар при размер на застраховката от 60 лева на хектар.
Целта на помощта е насърчаване на фермерите доброволно да застраховат продукцията си. По данни на агроведомството обаче, интересът към схемата е слаб, тъй като се изисква съфинансиране.