Изменението на климата влияе все по-силно и все по-негативно върху сектор „Животновъдство“. Топлинният стрес оказва отрицателно влияние не само върху здравето на животните, но и върху производствените им качества. Това от своя страна оказва отражение пряко върху рентабилността на фермерите, припомнят от Vetmeduni Vienna, цитирани от greentech.bg.
 
 
Животните се държат предимно в затворени сгради, оборудвани с механични вентилационни системи. Според експертите най-доброто решение за животновъдните ферми, е използването на земята за отопление и охлаждане, чрез топлообменници тип „земя-въздух“. Подобна система може да охлажда през лятото и да затопля входящия въздух през зимата.
 
Има и други видове системи. Например чрез директно или индиректно изпаряване на водата. При индиректният метод също е използва топлообменник, за да се избегне овлажняването, обясняват учените.
 
По-високите температури, произтичащи от изменението на климата, ще изискват предприемането на мерки при отглеждането на свине и птици. Без подходящи системи за охлаждане животните, държани в затворените сгради за добитък, ще са подложени на повишен топлинен стрес. Това би имало отрицателно въздействие върху благосъстоянието на животните. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!