58-годишната стопанка от Хасково отива на съд заради злоупотреба с пари от еврофондовете за изграждането на къща за гости. Това става ясно от съобщение на Апелативна прокуратура - Пловдив.

ДФЗ за къщите за гости: Вземанията ще влязат в националния бюджет

Окръжна прокуратура - Пловдив е внесла в съда обвинителен акт спрямо М. Я. от Хасково за това, че в периода от 16.07.2009 г. до  03.12.2012 г., в Пазарджик и Пловдив, като управляващ и представляващ търговско дружество, е представила неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) - Областна дирекция „Земеделие“ - Пазарджик, и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ - гр. Пловдив към ДФЗ.

Вследствие на фалшивите документи тя е получила сума в размер на 371 520,84 лева.

Обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията по проекта, която съгласно приложената таблица за допустимите инвестиции била в размер на 546 962,58  лева, въпреки че към датата на декларирането - 16.07.2009 г. представляваното и управлявано от нея дружество не е имало осигурени такива средства, както и че е завършила цялата инвестиция за целите на мярката, т. е. за използване като къща за гости”, съобщават от прокуратурата.

В действителност направените от обвиняемата разходи не били за завършване на инвестицията – къща за гости, а за изграждане на къща за нейни лични нужди. 

На 03.12.2012 г., обвиняемата М.Я. получила посочената по-горе сума, но вместо да я използва по предназначение и за изпълнение на целите на мярката съгласно сключения с Държавен фонд „Земеделие“ договор, М. Я. подала заявления за предсрочно погасяване от 03.12.2012 г. и на същата дата предсрочно погасила дължимите суми на представляваното от нея дружество за банкови кредити по програмата за микрокредитиране на земеделски производители и предприемачи в слабо развити райони”, разкрива обвинението.

Хасковлийката упълномощила своя позната, която на приятелски начала трябвало да подава дължимите съгласно чл. 116 ал.3 от Закона за туризма справки-декларации до Община Батак, като отразява в тях нулеви нощувки

За времето от 2015 г. до 2019 г. обвиняемата също така подала 5 броя декларации за облагане с туристически данък за туристически обект „къща за гости“, в които също отразила 0 на брой реализирани нощувки.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са експертизи, иззети са множество писмени доказателства.

По искане на Окръжна прокуратура – Пловдив, на 06.03.2020 г., е била наложена възбрана върху недвижимия имот – къща в гр. Батак с разгърната застроена площ от 620,35 кв.м.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 10 000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена М. Я., е лишаване от свобода от две до осем години”, посочват от прокуратурата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ: Важни срокове за месец юни

Парите за земеделие в ЕС: Ново обсъждане на 8 юни

Парите за субсидии: Привидно повече, но реално по-малко