Аграрните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят на 8 юни проектите за две нови стратегии - „От фермата до трапезата“ и Стратегия за биоразнообразието, които ще повлияят върху бъдещото разпределение на субсидиите за селското стопанство.

МЗХГ за Зелената сделка: Нови еко-схеми и възнаграждаващи субсидии

Министерският съвет одобри днес позицията на България за предстоящото обсъждане, съобщи Правителствената информационна служба.

На 8 юни ще се проведе неформална видеоконферентна среща на министрите на земеделието и рибарството на държавите-членки на ЕС. Очаква се Европейската комисия да представи проект на Стратегия „От фермата до трапезата“ и проект на Стратегия за биоразнообразието, след което министрите ще имат възможност да проведат обмен на мнения по тях. 

Както Агри.БГ писа, фермерски и браншови организации в ЕС посрещнаха с противоречиви оценки проектите на двете стратегии. Тревоги будят главно намаренията досегашните субсидии да се обвържат с изпълнението на допълнителни условия за опазване на околната среда и климата.

Една от идеите е 25% от земеделските земи в ЕС задължително да бъдат за биологично производство. Според други ограничение използването на торове ще трябва да се намали с 20%, а на пестициди - поне с 30%.

За изпълнение на стратегията „От фермата до трапезата“ ЕК ще предложи законодателна рамка преди края на 2023 г. 

Стратегията цели да осигури обща европейска рамка за кохерентно приложение на всички политики на европейско и национално ниво. Проектите на документи на ЕК предвиждат цялостна програма за всички етапи на производството на храни - от първичното производство до потреблението

За осъществяване на прехода към устойчива продоволствена система са предложени конкретни действия, свързани с:

  • осигуряване на устойчиво производство на храни и продоволствената сигурност;
  • стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни и търговия;
  • насърчаване на устойчиво потребление на храни;
  • улесняване на прехода към здравословни и устойчиви диети; 
  • борба с измамите с храни;
  • намаляване загубата и разхищението на храни.

За България реализацията на потенциала на двете стратегии в дългосрочен план ще зависи в голяма степен от осигуряването на достатъчен финансов ресурс за подкрепа на политиката и от възможността държавите-членки да разполагат с максимална гъвкавост при структурирането на своите инструменти според конкретните си нужди и потребности, стана ясно от съобщението. 

Българската позиция е, че за да бъде достигната по-висока амбиция от страна на земеделските производители в изпълнението на специфичните цели на Общата селскостопанска политика (ОСП) и ангажиментите, произтичащи от Европейския зелен пакт, е необходимо инструментите на европейско ниво да предвиждат допълнително насърчаване на сдружаването на земеделските производители и малките и средни предприятия в организации на производители.

Проектите за Стратегия „От фермата до трапезата“ и Стратегия за биоразнообразието бяха публикувани на 20 май 2020 г. от Европейската комисия и са част от Европейският зелен пакт, който беше представена в края на 2019 г. 

Предстои обсъждане на проектите на стратегии в Съвета на ЕС и в Европейския парламент като основните резултати от дебата ще имат значение за изпълнение на Плановете за действие, публикувани от Европейската комисия и приложени към проектите за стратегии.

Също днес правителството одобри резултатите от видеоконферентната среща на високо равнище на министрите на земеделието и рибарството на държавите членки на ЕС, проведена на 13 май 2020 г.

Тогава бяха обсъдени мерките на ниво ЕС за справяне с последиците от пандемията на COVID-19 за сектора на селското стопанство и рибарството, въз основа на предварително формулирани от Председателството въпроси.

В областта на земеделието мнозинството министри споделиха, че голяма част от предприетите до момента мерки се считат за навременни и получават одобрението на държавите членки.

Редица делегации приветстваха последната предложена мярка от страна на ЕК по отношение на конкретните мерки за предоставяне на извънредна временна подкрепа по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), в отговор на разпространението на COVID-19. 

Предложението на ЕК беше представено в резултат на инициатива и предложение на България, като то осигурява възможност за извънредна подкрепа на засегнати сектори с оставащите средства от Програмите за развитие на селските райони (ПРСР).

Министрите призоваха за разширяване на предприетите мерки и за въвеждането на допълнителни за подкрепа за частно складиране, компенсация за намаляване на производството и други в засегнати сектори като свинско, телешко и пилешко месо, картофопроизводство, вино и млечни продукти.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.