На пристанището в Бургас корабите товарят ечемик за износ на 300 лв. за тон, съобщи Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. По думите му в момента има жътва на четири култури в Бургаско. Това са ечемик, пшеница, рапица и кориандър. Последното е етерично-маслена култура, която се използва във фармацията и за подправки. Сега се жъне ечемикът. Реколтата на ечемика е добра. В Бургаски регион средно добивът на ечемик ще е около 380 килограма на декар обработваема площ.

Почти всички бургаски земеделски производители отглеждат рапица. Все още обаче не е започнала жътвата на рапицата и не може да се каже какъв ще бъде добивът. Жътвата ще започне до 7 дни и ще продължи около една седмица, след което започва жътвата на пшеницата.

„Големите горещини дават възможност много бързо рапицата да узрее и стресират самото растение - прескача стадии на развитие. Не зрее нормално и бавно, а направо изсъхва на високите температури. Жътвата обаче не може да започне по-рано, защото самото растение е още зелено. Има определена процентна влажност, на която трябва да се жъне рапицата. След като се достигне тази процентна влажност, тогава се жъне. В противен случай се погубва и не може да се съхрани. Така е за ечемика и за пшеницата”, коментира Киров.