На пристанището в Бургас корабите товарят ечемик за износ на 300 лв. за тон, съобщи Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. По думите му в момента има жътва на четири култури в Бургаско. Това са ечемик, пшеница, рапица и кориандър. Последното е етерично-маслена култура, която се използва във фармацията и за подправки. Сега се жъне ечемикът. Реколтата на ечемика е добра. В Бургаски регион средно добивът на ечемик ще е около 380 килограма на декар обработваема площ.
Почти всички бургаски земеделски производители отглеждат рапица. Все още обаче не е започнала жътвата на рапицата и не може да се каже какъв ще бъде добивът. Жътвата ще започне до 7 дни и ще продължи около една седмица, след което започва жътвата на пшеницата.
„Големите горещини дават възможност много бързо рапицата да узрее и стресират самото растение - прескача стадии на развитие. Не зрее нормално и бавно, а направо изсъхва на високите температури. Жътвата обаче не може да започне по-рано, защото самото растение е още зелено. Има определена процентна влажност, на която трябва да се жъне рапицата. След като се достигне тази процентна влажност, тогава се жъне. В противен случай се погубва и не може да се съхрани. Така е за ечемика и за пшеницата”, коментира Киров.
Изкупната цена на ечемика на пристанище Бургас е 300 лв. за тон
В Бургаски регион средно добивът на ечемик ще е около 380 килограма на декар обработваема площ.
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
0 КОМЕНТАРА