Изграждане на винарска изба, две консервни фабрики и мелничен комбинат са сред първите одобрени проекти по мярка 123 от ПРСР за изграждане на нови и модернизиране на съществуващи предприятия в преработвателния сектор. Инвестициите по тях възлизат на над 20 млн. лв.

Останалите проекти, също получили одобрение по ПРСР, са за модернизиране и обновяване на съществуващите предприятия в месопреработвателния бранш, зърнено-мелничарската промишленост и преработката на плодове и зеленчуци.

На заседание на Експертна комисия за осигуряване на прозрачност в петък – 16 април, одобрение са получили 12 проекта по мярка „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”с инвестиции на обща стойност 51.2 млн. лв, съобщават от Държавен фонд „Земеделие”.

По Програмата за развитие на селските райони се покриват до 50% от извършените инвестиционни разходи по даден проект след неговото коректно изпълнение.

До седмица одобрените кандидати ще подпишат договор с Държавен фонд „Земеделие” за безвъзмездно финансиране по програмата. В петък – 23 април, ще се състои следващо заседание на Експертна комисия за осигуряване на прозрачност (EКОП), на което отново ще се разглеждат проекти по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от ПРСР. По Мярка 123 са подадени общо 138 проекта с инвестиции на стойност 115 млн. евро.

снимка:
www.selo.bg