Иван Алексиев, гл. асистент в Института по растителни и генетични ресурси (ИРГР) – Садово, ръководител на бюро „Научно обслужване и маркетинг“, разказва, че Институтът е наследник на първото българско опитно поле от преди 130 години в Садово. Общо 145 са създадените ИРГР сортове при над 20 земеделски култури. „Най-голямата ни програма е тази по растителни и генетични ресурси, тъй като за нас това е бъдещето, което трябва да бъде съхранено за поколенията. При нас се намира Националната генбанка, в която се съхраняват над 60 000 образци от над 2 000 различни култури“, обясни Иван Алексиев.

 

Иван Алексиев

 

Г-н Алексиев, в каква посока върви селекцията на пшеница?
В Института работим по специална програма, свързана със селекцията на пшеница и тритикале. Най-новото, което можем да представим, са три сорта пшеница - „Гизда“ и „Николай“, признати през 2012 г. и „Никибо“, който е признат от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и сортоподдържане (ИАСАС) през пролетта на 2013 г. За „Никибо“, колкото и смело да ви звучи, смело заявявам, че след 5-6 години ще бъде един от най-разпространените в България сортове пшеница. Той е устойчив, пластичен и високодобивен. И като говорим за пшеница, може би трябва да кажа, че правим разработки за производство на хляб от различни видове зърнени култури. Тези разработки са свързани и с все по-големият интерес към биологичното земеделие. Правим разработки за хляб от лимец, от ръж, както и една от най-новите ни разработки хляб, едно изключително съчетание от лимец и ръж. Имаме идея да патентоваме този хляб, защото той наистина е с много добри вкусови качества. И още една интересна разработка – бисквити, направени от първия за България и създаден в Института в Садово зимуващ голозърнест овес. Голозърнестият овес има много предимства и ценни качества.

 

Институтът е популярен със селекцията си на фъстъци.
С фъстъците и сусама работи зам.-директорът на института гл. ас. д-р Станислав Стаматов. Тук интересен момент са т.нар. бели фъстъци – сорт „Орфей“, които все още са непознати за хората – това е сорт, създаден през 2006 г., който по вкусови качества съществено се различава от останалите български сортове фъстъци. Причината да не е популярен е, че много хора го бъркат с вносните фъстъци от Виргинските сортове. Тона стана причина сортът да отпадне от сортовата ни листа, тоест не го поддържаме за масово производство, а само за опитни цели. Иначе, техлонологията за производство е същата като при другите сортове, вегетационния период е идентичен, различа го само външно само белият цвят на люспата.

 

Имате ли нови разработки в областта на селекцията на сусам?
Сусамът е първата маслодайна култура в България и основна през 60-е години на миналия век. Предимствата на слънчогледа пред сусама са в това, че слънчогледът се реколтира механизирано и не изисква ръчен труд. Това е сериозен недостатък при сусама и затова сега селекционната дейност под ръководството на д-р Стаматов е насочена към създаването на форми на сусам, които да се прибират механизирано. Вече имаме и един признат сорт с механизирано прибиране - „Виктория“, с което очакваме да стане по-атрактивен за земеделските производители.

 

Ако трябва да обобщим – каква е равносметката на Института за последната година?
Изключително доволни сме от факта, че при нас работят много млади кадри. Знаете, че нашите сортове пшеница са национален стандарт. По отношение на селекцията на фъстъци, сме единственият селекционен институт, който работи с тази култури. Сортовете ни са познати навсякъде. През последните 4-5 години много активно се работи в направление на селекцията на сусам – сорт с неразпукващи се кутийки.

 

Защо е важна култура сусамът?
Защото сусамът, който се произвежда в България, задоволява 1/12 от нуждите на страната, останалото е внос, чието качество не е гарантирано. Тенценцията е да се работи за селекция на сусам за механизирано прибиране, което ще повиши интереса на земеделските производители. Надяваме се скоро от вносител България да стане износител на сусам.

 

Очаквате ли скоро да бъдат одобрени нови сортове, разработка на института?
Последните три сорта, които са одобрени от ИАСАС са пшеница - „Гизда“, Николай“ и „Никибо“. Единственият сорт ръж, включен в сортовата листа на България, е наша разработка - „Милениум“, както и първият пролетен сорт овес „Мина“ и първият зимуващ голозърнест овес - „ИРГР Марина“. В института работим с фуражен грах, като сортовете „Мир“ и „Весела“ са предпочитани от фермерите, които се занимават с млечно говедовъдство. Имаме сортове, които са в сортовата листа на Турция – пшеница, тритикале и грах.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!