Германия е водещ доставчик на свинско месо на китайския пазар. Страната успя да си извоюва лидерска позиция, след като задмина по доставки испанците през 2018 г. Германия е увеличила износа с 8% за Китай, докато Испания съобщи за спад през аналогичния период, пише Meatinfo. 

В десетката: Най-големите производители на картофи

През 2018 г. Китай е внесъл 1,2 млн. свежо/замразено свинско месо, което е с 2% по-малко, сравнено с година по-рано, сочат данните на Съвета по развитие на земеделието и овощарството (AHDB).

Вносът от Великобритания също регистрира ръст почти с 4000 тона, достигайки общо 50 000 тона за годината. За увеличение на вноса на свинско месо в Китай съобщи и Бразилия, която е доставила почти 150 000 тона свинско месо на китайския пазар – със 100 000 повече, сравнено с 2017 г. 

В същото време е налице спад на вноса от САЩ – с 48%. Той е резултат от търговската война между двете страни, която доведе до въвеждането на допълнителна тарифа в размер на 50% върху американското свинско месо и месни субпродукти. 

През последните месеци проблемите с доставките на живи свине в отделни региони на Китай, вследствие на африканската чума по свинете, доведе до ръст на цената на свинското месо в югоизточната част на страната. В северните региони все още има достатъчно запаси от замразено месо и поради това засега няма увеличаване на търсенето на вносна продукция, казват анализатори. 

Експертите допълват, че се очаква значително понижаване на китайското производство на свинско месо по-късно през тази година, което ще стимулира вноса на свинско месо.