Производители на меки плодове в Испания и Португалия обявиха щедри бонуси за българите, които искат да се включат в прибирането на реколтата от ягоди, малини, къпини и боровинки в периода от февруари до юни 2018 г.
 
 
За поредна година ферми от страни-членки на ЕС влизат в конкуренция с българските стопани за дефицитната работна ръка.
 
Набирането на кандидати за работа на Пиренейския  полуостров вече е в разгара си. Фирми от Испания и Португалия търсят чрез българската Агенция по заетостта най-малко 1500 берачи с основно образование – поне 8-и клас, за работа на полето или в оранжерии.
 
Базовата месечна заплата, която се предлага в Португалия, е 557 евро. Една от компаниите търси наведнъж 400 работници от нашата страна, като осигурява допълнителни средства за храна и обещава бонуси за преизпълнение на нормите и извънреден труд. 
 
Друга португалска фирма търси 200 берачи от България при същата базова заплата и е готова да сключи с тях по-продължителни 8-месечни договори.  Кандидатите обаче трябва да са наясно, че транспортните разходи ще бъдат за тяхна сметка. За целта някои от фирмите предлагат първоначален аванс, а други – да платят пътя само на връщане.
 
Испанските работодатели  се опитват да привлекат наши работници със ставка от поне 40 евро на ден или около 900 евро на месец, но наетите трябва сами да се погрижат за прехраната си.  Броят на необходимите работници е значителен - близо 900. В офертите се описват добри битови условия. Натрупаният през годините опит обаче показва, че настаняването в действителност не винаги отговаря на обещанията.