Три години след старта на Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР ) в България и след като голяма част от  мерките по нея са спрени поради изчерпване на бюджета, програмата след дъжд качулка има своя интернет страница. От днес 30 март 2010 г. официално стартира Интернет страницата на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.  , съобщават от Министерството на земеделието и храните.  От МЗХ посочват, че порталът ще дава навременна и актуална информация на бенефициентите по програмата – възможности и изисквания към кандидатите за получаване на европейско финансиране. Чрез публикуването на всички проекти на наредби, публикувани наредби, предстоящи промени в законодателството и всички документи, регламентиращи условията и реда за предоставяне на финансовата помощ по четирите оси на Програмата, според МЗХ, ще се постигне прозрачност на работата на администрацията.

На страницата щяло да се публикува информация относно степента на усвояване на средствата, стъпките при кандидатстване и най-често допусканите грешки от бенефициентите, както и различни анализи, оценки, доклади, указания и правила за работа.

На думи звучи добре, времето обаче ще покаже как ще е в действителност – доколко ефективен и полезен за бенефициентите ще е порталът, или доколко той е направен със средства по линия на Техническата помощ по ПРСР само и само тези средства да бъдат усвоени (от някого?).

А що се отнася до „грешките, допускани от бенефициентите”, може да помислим на какво се дължат те – дали пък в много от случаите не се дължат на недобре свършената работа от МЗХ и ДФЗ – РА при обученията за писане на проекти, или на бавната и тромава административна машина, или на недостатъчната информираност...

И говорейки за грешки на бенефициентите, не бива да пропускаме и грешките на управляващите, от които самите те трябва да се поучат, защото заради тях страдат българските земеделци и селскостопанския сектор като цяло.

Интернет страницата на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.  е достъпна на следния адрес: http://prsr.government.bg/