По думите на проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната Комисия по земеделие и храни Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. в нейните основни направления – поддържката на земеделски производители, които да инвестират както в стопанствата, така и поддържката на преработвателите, са елементи и на сега действащата ПРСР.

 

„Важното е да се подчертае, че предимство имат интегрираните проекти, защото свързването на производството и преработката дават една по-голяма устойчивост. Затова в мерките, предложени в Брюксел, това са едни от критериите, за да бъде успешен един проект. В новата програма има редица нови предложения, свързани с общинските мерки, с публичните мерки за подкрепа на читалища, църкви. Знаете, че в този период само по ПРСР и то само селските райони имаха право да кандидатстват. Получих писмо от министър Греков, в което той настоява пред Брюксел всички селски общини на територията на цялата страна да бъдат включени в подкрепата по програмата.

 

Защото на практика тези мерки не се покриват от други европейски програми“, коментира за Фермер.БГ проф. Бъчварова. По думите й, сред акцентите е и подпомагането на младите фермери, както и мярката за напояване, която не стартира в този програмен период. С промяна в законодателството трябва да се определят параметрите за подпомагане на напояването.

 

„За животновъдите пък е важна мярката за хуманно отношение към животните и се надяваме тя да стартира още през 2014 г., тъй като става въпрос за ангажименти, които костват много средства на фермерите, но в същото време не носят добавен продукт. На практика изпълнението на тези изисквания не прави фермерите по-конкурентоспособни, но пък създават условия за опазване на околната среда и именно в това е тяхната важност – особено в птицевъдството и в свиневъдството трябва да бъдат приоритетни“, допълни Бъчварова.

Гледайте видеото тук!

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!