Принципи на биодинамичното земеделие при отглеждането на листни зеленчуци по метода на Рудолф Щайнер са представени във видео от семинар на Националната служба за съвети в земеделието и Технически университет – Варна.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Лекторът гл. ас. д-р Пламена Панайотова подробно обяснява ботанически и биологични особености на листните зеленчукови култури и кой са необходимите агротехнически мероприятия при тях, в контекста на биодинамичното земеделие. Показана е борбата с вредители и болести чрез биодинамични препарати и още полезни съвети за зеленчукопроизводителите.

Видеоклип с демонстрационен опит, представя влиянието на лунния календар върху развитието на листни зеленчуци (спанак, босилек, салати)

"Ще намеся и Мария Тун, защото тя е следващата, която няколко десетилетия по-късно започва експериментална работа, като прави опити с репички. Стига до заключението, че независимо от еднаквите условия и семена, процентът на поникване на растенията е различен, в зависимост от дните на засяване. Тя разделя растенията на четири групи: растения тип "корен", листни зеленчуци, кореноплодни зеленчуци, цветя и билки", обяснява лекторът и показва нагледно ефектът от следване на календара при разсад от спанак, босилек, салати, зелен лук и зелен чесън.

В края на семинара има и дискусия с въпроси от фермери. Вижте повече във видеото.