Много фермери очакват публикуването на индикативния график за прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони, за която Министерски съвет преди две седмици взе решение за наддоговориране на 600 млн. лв.

В тази връзка Фермер.БГ попита Мая Нинова, държавен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ кога се очаква публикуването на графика.

Индикативният график за прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони е изготвен и се очаква в най-скоро време да бъде публикуван, посочи Нинова.

Има решение на Министерски съвет за т.нар наддоговориране, но за да се отвори прием по дадена мярка, трябва да е ясно какъв е освободеният бюджет, в рамките на който, да се направи прием.

Оказва се, че сега топката е в ръцете на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, който издава заповедите за отваряне на прием по ПРСР, след което те се съгласуват с министъра на МЗХ.

Мая Нинова посочи, че информацията по програмата се намира в ДФЗ и тяхна е задачата да преценят какви са наличните ресурси по всяка мярка. Наличният ресурс се получава, когато се изтегли срокът по някои договори и съотвтните бенефициенти не са подали заявка нито за междинно, нито за окончателно плащане. Такива договори се прекратяват и заделените бюджети се връщат в съответните мерки и се явяват като допълнителен наличен ресурс, обясни Нинова.

Приемите по ПРСР ще бъдат по 15 мерки от програмата - 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространяване на научни знания”, 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи”, 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”, 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”, 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, 313 „Насърчаване на туристическите дейности“, 321 „Основни услуги за икономиката и населението в селските райони”, 322 „Обновяване и развитие на населените места”, 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие“, 431-1 „Управление на местни инициативни групи, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие“ и 511 „Техническа помощ“.

Видео по темата гледайте във Фермер.БГ ТВ:



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!