Част от биопроизводителите в страната са получили днес преводи по сметките си по СЕПП, съобщи за Фермер.БГ Веселина Ралчева, председател на Национална асоциация „Биопродукти”. Има и земеделци обаче, които все още нямат преводи.

Според информацията, публикувана на сайта на държавн фонд „Земеделие” към биопроизводителите са изплатени 17.2 млн. лв. директни плащания. От 1400 биопрозводители, които са очаквали средства по Системата за единно плащане на площ за 2009 г., пари са изплатени на 1000 кандидати, посочват още от ДФЗ.

Останалите 400 биопроизводители ще бъдат санкционирани поради разминавания в декларираните площи и заложеното в Агроекологичния план, като в момента експертите на ДФЗ – РА изчисляват точният процент глоби, които ще им бъдат начислени.

От ДФЗ съобщават още, че от 15 март започва и изплащането по 1143 проекта по мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони. За целта в Държавен вестник трябва да бъдат обнародвани промените в Наредба № 11 от 6 април 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 от ПРСР 2007-2013, с които се въвежда по облекчен режим за санкциониране на кандидатите, посочват от фонда.