В Добричка област в момента се изплащат ренти. Собствениците на земя получават по 30-40 лв./дка, съобщи Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ. 

Обвързването субсидии-ренти: За и против

Това са рекордно ниски наеми, значително по-ниски от сумите, които получаваха собствениците през последните години. Спадът e около 3-4 пъти спрямо досегашните 100-120 лв./дка.
Изплащането на рентите започна в някои стопанства и кооперации още последната десетдневка на ноември. Обичайно първата половина на декември е масовото разплащане между арендодатели и арендатори.

Основната причина за рекордно ниските ренти е лошата стопанска година и силно редуцираните добиви от основните полски култури. Сушата засегна Източна България, но най-сериозни поражения има в Североизточна, обобщи още Костадинов. Той посочи, че липсата на зимна влага е основният лимитиращ фактор през последните две години.   

„Това е прецедент в Добричка област – и трите култури да са с ниски добиви“, коментира ниските резултати от пшеница, царевица и слънчоглед Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Жътвата завърши при среден добив от 178 кг пшеница от декар – нещо нечувано за Добруджа.

„Слънчогледът падна на две трети от добивите, които по принцип жънем, а царевицата се срина до една трета от обичайното“, допълни още Жекова. 

„Изплащането на рентите зависи от клаузите в договорите. Там, където има посочена твърда сума от 50 лв./дка, се дава”, поясни Кирил Комитов, председател на ОСЗК в Добричка област. В част от договорите за предоставяне на земя под аренда не се фиксира твърда сума, а процент от реализираната продукция. Така според тези клаузи 30 % от приходите в производството ще се заделят за рента.

Друг е въпросът, че в някои от регионите на Добричка област, особено край морето, добивите са драстично ниски и стопаните са на загуба.

В отделни землища там пшеницата пропадна до 80-85%, в други бяха ожънати около 50 кг/дка. При царевицата нямаше жътва, а само разчистване на полетата, споделят още потърпевшите стопани.