Скептичен съм към производството на нови стратегии. Предлагам да се организира нарочен дебат в Комисията по земеделието и храните, за да се вземе най-доброто решение. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос за политиката на правителството за справяне с усложняващата се епизоотична обстановка в страната. 
 
Една от критиките на депутата Светла Бъчварова е, че липсва цялостна стратегия на правителството, която да се фокусира не само върху конкретните мерки за справяне с болестите, но и да отчита дългосрочния национален интерес за развитие на животновъдния сектор. Според нея такава стратегия трябва да включва мерки, които да облекчат и подпомогнат засегнатите производители, за да се справят с последиците и да възстановят стопанствата си. 
 
Тя припомни, че поне от година се говори за законодателни промени, които да подобрят ефективността, прозрачността и контрола върху дейността на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ). Но към настоящия момент те не са факт.
 
Вицепремиерът не оспори възможността процесите по превенция да бъдат организирани по най-добрия начин. Затова той приветства идеята да се организира дискусия с представители на ресорните институции, Министерството на земеделието, БАБХ, външни експерти и депутати, ангажирани с темата. „Започвайки от нулата, да видим как се случва процесът и дали има мерки, които на ниво планов или стратегически документ биха могли да се организират по друг начин“, каза той. 
 
 
Според него действията на българските ветеринарни власти са адекватни. Те не импровизират, а следват цяла каскада от документи. Целият процес е ясно законово кодиран чрез Закона за ветеринарномедицинската дейност. Има 22 плана за борба с различните заболявания, както и стратегия на европейско ниво, допълни Томислав Дончев.
 
Вицепремиерът оспори думите на депутата, че мерките, които се предприемат, включват единствено умъртвяване на животните. Той се обяви за повече усилия и дори допълнителни средства да бъдат вкарвани на ниво профилактика и превенция. Ако действията са добре организирани, това води до по-малко разходи и по-малко щети за предотвратяването на последиците, убеден е той.
 
От своя страна, Светла Бъчварова изрази несъгласие с идеята му ресорната земеделска комисия да е инициатор на промени, свързани с решаването на сложната епизоотична обстановка в страната. Тя припомни, че проблемите с болестите по животните достигнаха своя пик през 2018 г., затова трябва да се вземат екстрени мерки.
 
 
Нейният колега Кристиан Вигенин отново помоли от трибуната на Народното събрание да бъде отменена заповедта за заличаване на животновъдния обект на Ана Петрова от село Болярово. Една от причините е, че овцата, която беше в обявеното огнище, преди няколко дни роди две агънца. В стадото вече има 20 агънца и нито едно умряло животно за последните 6–7 месеца, допълни той.
 
За финал депутатът припомни ангажимента на министър Румен Порожанов да предложи комплексни мерки при подобни кризи.